САД ће се консултовати са Израелом о питањима регионалне безбедности

Амерички помоћник председника Џозефа Бајдена за националну безбедност Џејк Саливан разговарао је у телефонском разговору са шефом Израелског савета за националну безбедност Меиром Бен-Шабатом о процесу нормализације односа између јеврејске државе и низа арапских земаља и сарадње у области регионалне безбедности. Ово се наводи у раширеној изјави представнице Савета за националну безбедност у Белој кући Емили Хорн.
САД ће се консултовати са Израелом о питањима регионалне безбедности

„Стране су разговарале о могућностима за јачање партнерства у наредним месецима укључујући на основу успеха израелских споразума о нормализацији односа са Бахреином, Мароком, Уједињеним Арапским Емиратима и Суданом“ каже се у тексту.

„Саливан је потврдио да ће се САД блиско консултовати са Израелом о питањима регионалне безбедности“. Бајденов помоћник предложио је започињање стратешког дијалога у блиској будућности „да би се наставиле суштинске расправе“.

Саливан је такође „потврдио континуирану посвећеност председника Бајдена израелској безбедности и признао Бена Шабата за његов допринос билатералном партнерству“.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: