Патрушев: Језичка дискриминација у Украјини изазива напетост у друштву

Секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев у интервјуу недељнику „Аргументи и Факти“ говорио је о могућим последицама закона о језику који је у Украјини ступио на снагу 16. јануара.
Патрушев: Језичка дискриминација у Украјини изазива напетост у друштву

„Главни језик којим су говорили и говорили мултинационални народи Украјине попут Русије био је и остао руски. То је због вековне кохабитације стотина националности у нашим земљама присуства мешовитих породица и поштовања богатог културног наслеђа које је неодвојиво од дела писаца и песника на њиховим матерњим језицима. Стога у Русији никоме не пада на памет да угњетава друге језике укључујући украјински “ рекао је Патрушев.

Према његовим речима закон о језику је наставак „русофобних акција кратковидних политичара који су на власт дошли након пуча 2014. године“.

„Доследно разрађујући вашингтонски сценарио поделе јединственог народа Русије и Украјине они су већ претворили некада просперитетне земље у заостали сировински додатак Запада, а сада уништавају културне и цивилизацијске темеље државе“ рекао је секретар руског Савета безбедности.

Нагласио је да усвајање таквих закона супротно мишљењу грађана и да изазива додатну напетост у друштву и доприноси развоју сепаратизма.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: