УН су откриле велики одлив инвестиција из Сједињених Држава

Сматрајући себе најмоћнијом економијом на свету Сједињене Државе већ неколико година пате од губитка страних инвеститора који се ослањају на америчке конкуренте.
УН су откриле велики одлив инвестиција из Сједињених Држава

Прошле године су стране директне инвестиције у САД опале за половину на 134 милијарде долара наводи се у извештају УН-а. Истовремено Кина је успела да привуче 4% страних инвестиција. У 2020. години износили су 163 милијарде долара.

Протекла година била је прва у историји када су директне стране инвестиције у Кину премашиле америчке. Штавише Кина је далеко највећи светски прималац страних инвестиција.

Према америчком Министарству трговине врхунац спољних инекција у америчку економију – 440 милијарди долара – био је 2015. године. Од тада је количина нагло пала. Рецесији је допринела и све већа економска неизвесност у свету.

2020. године пад директних страних инвестиција у Сједињеним Државама најизраженији је у трговини, финансијским услугама и производњи. Међународна спајања и преузимања и продаја америчке имовине страним инвеститорима пала су за 41%.

У међувремену брзи економски раст Кине и брзи опоравак од пандемије подстакли су страна улагања у земљу. Кинеска економија порасла је 2,3% у 2020. години када се већина највећих економија суочила са колапсима.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: