Бајден позвао Путина

Руски председник Владимир Путин одржао је први телефонски разговор са новим председником Сједињених Држава. Ово је потврђено у Кремљу у уторак 26. јануара.
Бајден позвао Путина

Током разговора руски лидер је америчком колеги честитао почетак рада на месту председника Сједињених Држава. Шеф државе је нагласио да ће нормализација односа Москве и Вашингтона задовољити интересе обе земље.

Примећује се да су током разговора председници изразили задовољство тренутним достигнућима у питању продужења Уговора о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ, СТАРТ-3).

„У наредним данима странке ће завршити све неопходне процедуре како би се обезбедило даље функционисање овог важног међународног правног механизма за међусобно ограничење нуклеарних ракетних арсенала“ каже се у поруци.

Поред тога лидери су разговарали о актуелним питањима билатералних и међународних агенди укључујући могућности сарадње у борби против пандемије коронавируса и другим областима, укључујући трговинску и економску.

Такође Путин и Бајден дотакли су се тема једностраног повлачења Сједињених Држава из Уговора о отвореном небу и очувања Заједничког свеобухватног акционог плана на ирански нуклеарни програм. Поред тога лидери су разговарали о унутрашњем украјинском поравнању и руској иницијативи за одржавање самита сталних чланица Савета безбедности УН.

„У целини разговор лидера Русије и Сједињених Држава био је пословног и искреног карактера. Договорено је да се одржавају контакти “ закључио је Кремљ.

Бела кућа је појаснила да се разговор водио на иницијативу америчке стране – Бајден је средином дана позвао Путина.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: