УЗАЛУД НАДЕ СКОПЉА: И даље трају тензије на релацији Северна Македонија – Бугарска, која се неће обазирати ни на могуће притиске САД

БУГАРСКИ министар одбране Красимир Каракачанов изјавио је да евентуални притисак САД на Софију по питању европских интеграција Скопља, неће донети до промену става Бугарске према Северној Македонији.

УЗАЛУД НАДЕ СКОПЉА: И даље трају тензије на релацији Северна Македонија – Бугарска, која се неће обазирати ни на могуће притиске САД

Не очекујем притисак. То је заправо наивност код политичара у Скопљу да ће неко из новог руководства у САД притиснути Бугарску, те да ће Бугарска поклекнути – рекао је Каракачанов.

Он је поручио македонским властима да то не очекују, већ да примене међудржавни Споразум о пријатељству и добросуседским односима.

„Прекините да васпитавате младе говором мржње према Бугарској, јер смо ми један народ и потпуно је бесмислено када је једна страна васпитавана мржњом према другој страни“ – рекао је Каракачанов и додао да је то непродуктивно и да не води ка ЕУ.

Бугарска је у децембру прошле године блокирала почетак приступних преговора Северне Македоније са ЕУ, тврдећи да Скопље не испуњава одредбе из међудржавног споразума потписаног 1. августа 2017. године.

Софија захтева од власти у Скопљу да се македонски језик у документима ЕУ наводи као официјелни језик према Уставу Северне Македоније, да Скопље одустане од претензија за македонску мањину у Бугарској и да се преговарачки оквир за Северну Македонију допуни такозваним путоказом, у коме ће бити прецизно дефинисан временски оквир за спровођење међудржавног споразума.

Македонски премијер Зоран Заев прошле недеље је изјавио да не планирају да преговарају о македонском идентитету, језику и историји, те да нико о томе на свету не преговара.

Лидер владајуће албанске партије у Северној Македонији ДУИ Али Ахмети изјавио је да Албанци у тој земљи на предстојећем попису не могу да буду испод 25 одсто, колико су иначе били на последњем попису у тој земљи спроведен пре 19 година јер “Албанци имају стопу наталитета која је у порасту”. Према неким другим албанским лидерима у Скопљу, проценат Албанаца у Северној Македонији је преко 29 одсто. Попис у Северној Македонији треба да буде спроведен у априлу ове године.

Новости

посты:

Коментари: