Русија жели развој и унапређење односа са БиХ

Председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић примио је у наступну посету новоименованог руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова, који је потврдио став да Русија поштује опредељење БиХ да се придружи ЕУ и жели даљи развој и унапређење односа са БиХ.

Истичући чињеницу да две земље имају добре и пријатељске односе, Шпирић је нагласио да Руска Федерација има велику и значајну улогу у међународним политичким и економским односима, а у БиХ и као гарант Дејтонског мировног споразума.

Шпирић је посебно захвалио за хуманитарну помоћ упућену здравственим установама по избијању пандемије вируса корона, те истакао да је Русија пружила подршку и другим земљама, што говори о њеном опредељењу за развијање добрих и пријатељских односа на глобалном нивоу, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Заједнички је оцењено да је у наредном периоду потребно развијати сарадњу на економском плану, гдје постоји много простора за повећање трговинске размене и инвестиција, нарочито у областима пољопривреде, енергетике, хемијске и фармацеутске индустрије, грађевинарства и туризма.

Осим тога, исказан је интерес за даљу сарадњу у области образовања, науке и културе.

Саговорници су изразили уверење да ће се наставити и парламентарна сарадња у виду посета парламентаних делегација када околности које се односе на пандемију то буду допустиле.

Шпирић је пожелео руском амбасадору срећу и успјех у раду током његове дипломатске мисије у БиХ.

РТРС