САД су чврсто стегле Русију и стисак може постати само јачи

Из Лондона се огласио Леонид Волков речима да би талас протеста требало да се заврши на највишој тачки, коју је изнео након разговора руског министра спољних послова С. Лаврова и секретара Стејт департмента Е. Блинкена, не значи пуштање низ воду протесте, како сугеришу његове колеге, већ паузу. Паузу између рунди, након чега ће све бити настављено обновљеном снагом.

Волкове речи о таласу значе да је врхунац протеста тренутно достигнут и да ће се даље кретати ка опадању. А пошто се „памти последња фраза“, тактички је повољније завршити рунду без озбиљних губитака имиџа и ресурса.

Сви разумеју да ће се Сједињене Државе вратити теми протеста у Русији. Лавров је најавио спремност за контакте и отвореност – дипломатска фраза на дужности. Сједињене Државе не праве паузу да би поправиле руску позицију – они ионако већ знају контуре зоне могућих споразума. У случају Наваљног накупило се много лоших карата и шпил сада треба премешати.

Поред тога, Сједињене Државе прелазе на тактику санкционог притиска на преговарачку позицију Русије по питању Наваљног. Волков је то рекао, али за Сједињене Државе је то подршка, а не предност. Ако превише притиснете Москву, она ће одговорити рушењем пете колоне, а Сједињене Државе то не могу дозволити. Односно, постоји схватање да је у овом тренутку ресурс исцрпљен и да је потребно припремити нови.

Улогу у кампањи Думе у септембру играће и САД са ослабљеним позицијама. То значи да Наваљни мора бити условно пуштен, треба избећи нове услове, а пре председничких избора мора бити пуштен. Током овог периода, Запад ће дати признање Наваљном и подићи ће му рејтинг у медијима изнад Путиновог.

Запад ће разбијати изборни сценарио председничке кампање у Русији. Његов ован ће бити Навални. Или ће он уз помоћ Запада реметити изборе, или ће стварати услове за непризнавање њихових резултата. Главно је да Наваљни треба да буде пуштен пре избора.

САД тренутну паузу користе за проучавање тренутка и развијање новог дела старе стратегије. Иза паравана преговора и паузе у протестима, могуће је да почети развијање сценарија новог рата у Карабаху. САД ће покушати да преправи финале ове кампање, која се по њих није баш славно завршила. Блинкен је то већ изјавио, па ће зато они покушати да уздрмају Јерменију, како би затим отворили други фронт у облику новог таласа протеста, када се припреми нова мрежа и обнове агенти и канали финансирања.

Стога ће оперативну паузу обе стране искористити за прегруписавање снага и одређивање места и времена следеће битке. Неће бити дугог предаха – све ће се наставити на пролеће. У оквиру кампање за Думу започиње сублимација протеста под којом ће се сада прикупљати новац и утврђивати главни и резервни сценарио.

Највероватније ће почети поново почетком априла. До почетка сезоне одмора у јуну у Русији, неопходно је радити на убрзању како би се замах задржао до септембра и, још важније, до октобра. Тада ће доћи врхунац оспоравања изборних резултата и биће употребљена „тешка артиљерија“ – нова мрежа канала друштвених мрежа, видео блогера, студената, глумаца, научника, писца, спортиста, свештеника, емиграната. Као у Белорусији. Запад не воли да мења шаблоне.

Русија ће се такође припремити за нову фазу рата. Сједињене Државе су нас чврсто ухватиле и само ће појачати стисак. Очекује нас затишје, које се дешава пред велике битке. Нуклеарно оружје је, наравно, одвраћајући фактор, али сада САД имају елиту која се не разликује много од ИД-а.*

То су идеолошки фанатици који заиста могу повући свет у заборав ако виде претњу пораза, а са таквима су преговори бескорисни. Време је да руска елита обуче службене јакне ако не жели да носи пругаста одела. Најопасније је навикнути се на реторику Сједињених Држава и престати веровати у њихову способност да притисну дугме. Тада ће притиснути.

*организација је забрањена у Руској Федерацији