Запад вакцином обмануо сиромашне земље, што у Африци признају, али не и у Украјини

Све више и више сиромашних земаља широм света покушавају да пронађу свој начин да у својој земљи пласирају на тржиште вакцину против Ковид-19, док полако схватају да програм Ковакс постаје само диверзијски маневар богатих западних земаља.

Како је раније известио Њуз фронт, Украјинци још увек нису у могућности да приме вакцину, јер су власти земље из политичких разлога одбиле могућност куповине руске вакцине. Кијевске власти тврде да ће им Запад пружити „праву“ вакцину, али и САД и земље ЕУ боре се против пандемије на својој територији. Судбина трећих земаља их мало занима.

То је почело да се схвата у Хондурасу, пише америчка новинска агенција Асошијетед прес. Хуан Карлос Сикафи, председник Хондурашког приватног пословног савета, рекао је да земља неће чекати да западне бирократе донесу лоше одлуке. Како број случајева заразе овде брзо расте, хондурашке власти одлучиле су да делују независно.

И друге земље губе стрпљење. Док су раније, током избијања болести, сиромашне земље чекале на испоруку вакцина преко УН-а, сада оне узимају ствари у своје руке. Стручњаци су почели озбиљно да се плаше да ће таква иницијатива поткопати ЦОВАКС, пише АП.

Србија, Бангладеш, Мексико и многе друге земље већ су започеле вакцинацију, не чекајући подршку коју је обећао Запад. Сами купују вакцине или их добијају као донацију. С обзиром на то да велике количине вакцина купују и богате земље, КОВАКС нема смисла – на тржишту једноставно неће остати лекова.

Мустаким Де Гама, дипломата јужноафричке мисије при УН, рекао је да сумња у способност те организације да вакцином пружа сиромашне земље путем ЦОВАКС-а. Према његовим речима, земље које потпадају под услове програма тешко да ће добити чак 10% обима који су им потребни.

Али чак и ако је успешан, мора се схватити да је наведени циљ КОВАКС-а вакцинација до 30% људи у сиромашним земљама. То значи да ће владе морати саме да пронађу вакцине за већину становништва.