САД захтевале од Турске да се реши С-400 (видео)

Став САД-а о употреби руских система ПВО С-400 од стране Турске није се променио, рекао је шеф прес службе Стејт департмента Нед Прајс.

Тако је коментарисао турску понуду спремности за рад ових система ПВО на несталној основи. Прајс је одбио да појасни да ли Бела кућа уопште разматра предлог, преноси ТАСС.

Рекао је да „С-400 нису компатибилни са НАТО опремом, угрожавају безбедност НАТО технологија и не испуњавају обавезе Турске као чланице НАТО-а“, Анкара треба да се реши руских система ПВО. Према Прице-у, Сједињене Државе имају „веома дубоку забринутост због система С-400 и система С-400 примењеног на савезника у НАТО-у“.

У исто време, Прице је нагласио да је Турска „стари савезник“ Сједињених Држава, те земље имају „заједничке интересе“. Према његовим речима, државни секретар Антхони Блинкен не покушава да увреди турског министра спољних послова Мевлут Цавусоглу, уздржавајући се до сада од телефонског разговора. Као што је Приметио, требало би очекивати да ће „наредних дана државни секретар и његов турски колега имати прилику да разговарају“.

Подсетимо, Вашингтон је понудио Анкари да напусти С-400 за 100 милијарди долара, али Турска није пристала на ово. Поред тога, Турска је изразила спремност да од Русије купи други сет система ПВО С-400, подложан преносу технологије.

Взгљад

посты:

Коментари: