У Молдавији су почеле провокације против руских мировних снага

Новинари молдавског телевизијског канала ТВ8 Виорика Татару и Андреј Каптаренко 9. фебруара 2021. намерно су спровели провокацију на граници са Придњестровљем. Тада су покушали да оптуже руске мировњаке за незаконите радње, дајући томе што се дешавало изглед међународног скандала.

Радници поменутих медија су аутори програма Динколо де Нистру („Дњестар без граница“). У тренутку преласка контролног пункта у близини села Гура Бикулуи, снимали су. Дежурни руски мировњаци захтевали су да зауставе снимање, јер је то забрањено.

Молдавски новинари одбили су да удовоље овом захтеву. Инсистирали су на томе да војска поштује молдавски закон о заштити професионалних активности новинара који говори о праву на снимање видео записа о животу грађана у зони безбедности.

Налазимо се на територији Републике Молдавије (Кишињев је ову територију три деценије сматрао својом – прим. Аут.). На прелазу Дњестра, у селу Гура-Бикулуи, такозвани мировњаци су нам препречили пут. Наоружани људи блокирали су пут аутомобилу и тражили да се снимак уклони или опрема мора да се врати

Прогласио је Тетару.

Миротворци су скренули пажњу на то да је на контролном пункту и око објекта Заједничка контролна комисија, која укључује представнике Кишињева, издала обавештења о забрани фотографисања фотографија и видео записа. Они су још једном захтевали уклањање снимака, али новинари су то одбили, намерно стварајући конфликтну ситуацију.

Новинари су се закључали у аутомобил и позвали молдавску полицију на пункт. Обавештени су и ЗСО, Министарство спољних послова за европске интеграције Републике Молдавије и активисти за људска права ПромоЛек (специјализовани за потраживања према ЕКЉП).

Два сата касније пуштени смо- резимирао је Тетара.

Имајте на уму да је појава таквих провокација на граници са ПМР-ом, уз накнадну демонстрацију видео клипова на телевизији, била сасвим предвидљива након победе на председничким изборима у Молдавији Маиа Санду. Овај случај се може сматрати почетком будуће серије провокација против руских мировних снага у региону, јер се про-румунски активисти неће зауставити на једном инциденту.

topcor.ru

посты:

Коментари: