Путин и Ердоган разговарали о Сирији, Карабаху и вакцинама

Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдили су током телефонског разговора посвећеност бескомпромисној борби против терориста у Сирији, саопштила је прес служба Кремља.

Путин и Ердоган разговарали о Сирији, Карабаху и вакцинама

„Председник Руске Федерације Владимир Путин одржао је телефонски разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом… Дотакнута је тема решавања сиријског питања. У светлу напора Русије и Турске да стабилизују ситуацију у провинцији Идлиб, потврђена је узајамна посвећеност бескомпромисној борби против међународних терористичких група које се налазе у Сирији“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се и да су лидери изразили намеру да и даље подржавају међусиријски политички процес, укључујући и у оквиру „Астанског формата“.

Обе стране нагласиле су своју посвећеност даљем ширењу обострано корисних руско-турских веза у различитим областима. Међу приоритетима наведени су реализовање великих заједничких пројеката у енергетском сектору.

Двојица лидера разговарала у о перспективама за сарадњу у борби против епидемије вируса корона, укључујући могуће испоруке и организацију производње руских вакцина у Турској.
Путин и Ердоган такође су наставили разматрање ситуације у Нагорно-Карабаху у контексту реализације споразума лидера Русије, Азербејџана и Јерменије од 9. новембра 2020. и 11. јануара 2021. године. У питању је координисање дејстава Русије и Турске у интересу социјално-економског развоја региона.

У саопштењу се додаје и да су двојица председника изразила задовољство у вези са почетком рада Заједничког руско-турског центра за контролу прекида ватре.

Спутник

посты:

Коментари: