Београд и Санкт Петербург постају градови побратими

Београд ће постати први српски град-побратим Санкт Петербурга, а планирано је да одговарајући споразум ове године потпишу градске управе, под условом да се побољша ситуација с вирусом корона. То је за „Спутњик” потврдио амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански током тродневне службене посете овом руском граду. У оквиру сарадње два града планирано је и отварање информационог петербуршког пословног центра. Амбасадор Лазански састао се с губернатором Александром Бегловом, с којим је разговарао о перспективи економских веза Србије и овог града, с обзиром на то да се у граду на Неви налази 10 одсто научног потенцијала целе Русије.

Разговарало се и о сарадњи у области речне бродоградње, пошто су петербуршка бродоградилишта специјализована за речно-морске бродове и ту би могла да се оствари добра сарадња са српским бродоградилиштима. Осим тога, било је речи и о сарадњи из области производње медицинске опреме, с обзиром на то да постоји план да се уз помоћ Русије у Србији отвори центар за нуклеарну медицину. Амбасадор Србије је нагласио да су одлични односи Србије и Русије и резултат одличних и пријатељских односа председника Александра Вучића и Владимира Путина. Српски амбасадор и петербуршки губернатор разговарали су и о сарадњи у области културе и спорта, као и туристичким могућностима.

Говорило се и о обнављању авио-саобраћаја између Београда и Санкт Петербурга, као и о учешћу српске делегације на предстојећем Петербуршком економском форуму и о заједничкој производњи вакцине против свих сојева короне. Лазански је нагласио да су односи Србије и Русије базирани на савезништву из два светска рата и да је око две хиљаде војника Црвене армије погинуло у ослобађању Београда од нациста. Истакао је да се Србија енергично противи свим покушајима ревизије историје Другог светског рата. Амбасадор је уједно захвалио Руској Федерацији на пруженој помоћи у сузбијању пандемије ковида 19, као и на помоћи руске државе у завршавању радова на Храму Светог Саве у Београду, при чему је и истакао фантастичан рад руског уметника и скулптора Александра Рукавишњикова, идејног творца и аутора споменика Стефану Немањи.

Губернатор Санкт Петербурга је позвао амбасадора Србије да поново посети тај град, на шта је амбасадор Србије одговорио да му је, осим посете крстарици „Аурора”, веома занимљив био и силазак у подземни бункер у Смољном, одакле се командовало одбраном Лењинграда. Лазански је заједно с председником Комитета за спољне односе Санкт Петербурга Јевгенијем Григоријевом положио цвеће на Споменик херојским браниоцима Лењинграда. Амбасадор је изјавио и да око 85 одсто грађана Србије и 90 одсто српских медицинских радника жели да се вакцинише искључиво руском вакцином „спутњик В” против вируса корона. Подсетио је да се раније и сам вакцинисао у Москви, заједно с колективом амбасаде и супругом Тамаром, додајући да их 2. марта очекује ревакцинација. Како је навео, сви они се осећају добро и нису имали никакве нежељене реакције. Амбасадор је поновио да се вакцинисао „спутњиком В” зато што је руска вакцина непобедива.

Спутник/Политика