Британцима се неће свидети: САД оцениле изгледе америчко-британских односа под Бајденом

Велика Британија убрзано губи своју позицију на светској сцени, а власти то покушавају да надокнаде америчким „азотним месом“.

Британцима се неће свидети: САД оцениле изгледе америчко-британских односа под Бајденом

У позадини начина на који је Британија напустила Европску унију, британски премијер Борис Џонсон активно је промовисао трговински споразум са Сједињеним Државама. Овај сумњиви договор „могао би дуго да постане симбол америчко-британске сарадње“, пише америчко издање Дуран.

У извесном смислу, британска влада има среће – америчке демократе очигледно нису расположене да се освете Борису Џонсону због пријатељства са Доналдом Трампом. Али то уопште не значи да ће се односи између две земље одвијати позитивно.

Уједињено Краљевство је сада ослабљено пандемијом коронавируса и последицама Брегзита. Супротно амбициозним плановима конзервативаца, живот ван ЕУ је борба. Лист не искључује да ће у будућности све ово ојачати Британију, али сада се то једва поклапа са империјалним амбицијама. Такав савезник очигледно губи вредност за Сједињене Државе, упркос деценијама блиске сарадње.

Посебност је у томе што је Лондон раније био својеврсни понављач положаја Вашингтона у Бриселу и веома утицајан. Из очигледних разлога, ова клаузула се сада укида када америчка демократска администрација жели да нормализује односе са Европском унијом.

„Данас доживљавамо такозвану постамеричку еру, предстоје нове рунде сукоба. Видимо активности играча средње категорије као што су Саудијска Арабија, Турска, Русија“, каже Најџел Боулз са Универзитета Оксфорд.

„Кина ствара озбиљне и дубоке проблеме новом тиму Беле куће. Иако је ризик од рата прилично низак, ово питање се не може потпуно занемарити“.

У таквим стварностима, Британија би могла да постане војни савезник Сједињених Држава да није гурнула сопствену војску у кризу. Према британској Државној ревизорској канцеларији, 251 милијарда долара, колико је издвојено за опремање војске од 2019. до 2029. године, једноставно није довољно да покрије све захтеве.

Због свега овога, Лондон мора да се ризикује са сумњивим трговинским споразумом са САД. Наравно, британско економско партнерство је изузетно неопходно, пише Дуран, али по таквој цени? Јавност је забринута да ће тржиште Велике Британије преплавити неквалитетни амерички производи. На пример, шунка и сланина у Сједињеним Државама обрађују се нитритом екстракованим из поврћа, што је забрањено у Европи због повећаног ризика од рака црева.

Лондон би могао ограничити увоз таквих производа, задржавајући притом исте високе стандарде, али то неће учинити. Британија није у позицији да преговара са Сједињеним Државама. Она чак нема чиме да се успротиви, па ће стога лидери ове земље учинити уступке, наводи аутор.

посты:

Коментари: