САД обнављају политику према Блиском Истоку, арапски аналитичар објашњава зашто

Америчке елите су принуђене да се носе са неизбежним последицама неуспеле политике на Блиском истоку. Ипак, Вашингтон не намерава да призна пораз.

САД обнављају политику према Блиском Истоку, арапски аналитичар објашњава зашто

Како је раније известио Њуз фронт, администрација Доналда Трампа је преко курдских милитаната лојалних Вашингтону контролисала нафтна поља у Сирији. То је омогућило Сједињеним Државама да дуги низ година некажњено краду ресурсе арапске републике. Изгледа да су демократе одлучне да напусте ову праксу.

Портпарол америчког Министарства одбране Џон Кирби већ је рекао да америчке оружане снаге у Сирији више неће бити одговорне за „заштиту“ сиријске нафте. Уместо тога, Пентагон ће се усредсредити на борбу против терористичке организације Исламска држава.*

Случај се не може назвати изолованим, приметио је познати арапски писац и аналитичар Абдул Бари Атван. Тако америчка демократска администрација показује неодобравање Трампове одлуке да призна контролу Израела над Голанском висоравнимa. Приступ Вашингтона партнерству са Саудијском Арабијом, где Сједињене Државе покушавају да постигну елиминацију престолонаследника, радикално се мења.

„Све ово је демонстрација да тим новог америчког председника Џоа Бајдена одлучује да напусти већи део блискоисточне политике бившег лидера Доналда Трампа“, објашњава Атван.

Према његовим речима, не треба прерано хвалити Бајдена због његовог разметљивог племства – велика ревизија блискоисточне политике повезана је са њеним неуспехом и растућим претњама Сједињеним Државама.

 

* – забрањено у Руској Федерацији

посты:

Коментари: