Британска амбасадорка у Украјини дала шоканту изјаву поводом њихове жеље да уђу у НАТО

Британска амбасадорка у Украјини Мелинда Симмонс била је огорчена што власти у Кијеву планирају да ове године добију Акциони план за чланство у НАТО-у (МАП) упркос заостатку у спровођењу реформи.
Британска амбасадорка у Украјини дала шоканту изјаву поводом њихове жеље да уђу у НАТО

Према речима Симонсове спровођење реформе одбране посебно „заостаје“ у Украјини. Нагласила је да би украјинско руководство требало да се фокусира не само на војну компатибилност са НАТО-ом, већ и на спровођење структурних реформи и увођење европских пракси у набавку одбране.

Британска амбасадорка је нагласила да ако Украјина настави да одлаже са спровођењем реформи, онда се политика „отворених врата“ НАТО-а може претворити у „политику отворених врата коју је могуће избећи“.

Чула сам изјаве Министарства одбране Украјине о жељи да добијем МАП ове године и разумем политичку логику таквих изјава. Али ако истовремено ваша реформа одбране заостаје, такав план ми не даје самопоуздање. Просудите сами: управо сте добили ЕОП [напредни статус партнера], он укључује неколико одређених промена које се од вас очекују. А ви радите само мањину од њих и кажете: „А ми сада желимо МАП, рекла је Симонс у интервјуу за Европску правду.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: