„Европска“ Украјина чека вакцину за земље у развоју у Азији и Африци

Украјинске власти одбиле су руску вакцину Спутњик В (под притиском америчке амбасаде или уз њену подршку – у принципу није важно) и договориле се да ће испоручити америчко-немачку вакцину Фајзер/ БиоНТек, англо-шведску АстраЗенеку и Кинески Синофар Бионтек.
„Европска“ Украјина чека вакцину за земље у развоју у Азији и Африци

До сада се ниједна од ових вакцина није појавила у Украјини (осим тајних ВИП вакцинација). Али у земљу се уноси индијска вакцина коју је произвела фармацеутска компанија Серум Институте оф Индиа по британској лиценци компаније АстраЗенека. Украјина ће купити од Индије 12 милиона доза Ковишиелд-а и још једног кандидата за вакцину – Новавак, произведеног по америчкој лиценци.

Индијски фармацеути производе најјефтиније лекове за земље у развоју у Азији и Африци, а „европска“ Украјина је сада у истој линији са њима.

Министар здравља Украјине Максим Степанов лично је отишао у Индију да се договори о испоруци вакцине против коронавируса. 21. фебруара министар је весело објавио: „Данас сам лично надгледао испоруку прве серије вакцина АстраЗенека (Ковишиелд) из производне фабрике у индијском граду Пуне. 500.000 доза вакцине одлази у Украјину и даље ће се дистрибуирати између региона према плану Министарства здравља. Вакцина се сада транспортује у Мумбај. Даље – дуго путовање теретним авионом са заустављањем у Истанбулу, а једног дана вакцина стиже и у Украјину “.

КовиСхиелд је сада у трећој фази клиничких испитивања и већ се користи за превенцију КОВИД-19 у хитним случајевима у Индији и неким од најсиромашнијих земаља. Још увек нема прецизних података о ефикасности Ковишиелд-а. Изгледа да је Украјини предодређено да постане полигон за тестирање ове вакцине.

КовиСхиелд не захтева изузетно ниске температуре за транспорт и складиштење.

Према плану украјинских званичника, првих 250 хиљада вакцинација индијском вакцином примиће лекари који раде са пацијентима са КОВИД-19, лабораторијски радници укључени у дијагнозу коронавируса, запослени у старачким домовима и војно особље. Али постоји велика сумња да ће медицински радници и војска желети да се вакцинишу индијским леком.

У међувремену, од 22. фебруара број заражених коронавирусом достигао је 1,3 милиона, 25.045 људи је умрло од компликација повезаних са КОВИД-19.

Најтежа ситуација је у Карпатском региону. У регији Ивано-Франкивск, због наглог повећања инциденце КОВИД-19 уведен је посебан режим уласка и изласка и распоређени контролни пунктови, од којих је неколико даноноћно. „Први пут у читавом периоду КОВИД-а примљена су деца са тешком зависношћу од кисеоника, укључујући две до једне године. Данас је заузето свих 120 заразних кревета, заузето је шест јединица интензивне неге, а распоређена су и два додатна “, рекла је главни лекар болнице у граду Городенка Александра Косоветс. Лекови за лечење болесних људи морају се прикупљати у апотекама и нису довољни.

У међувремену украјинске власти чекају авион са вакцином Ковишиелд, шеф Националне лекарске коморе Украјине Сергеј Кравченко рекао је да министар здравља Украјине Степанов лаже. Према његовим речима у земљу се не шаље пола милиона доза већ палете са 41.200 боца, чији је рок употребе до 23. јуна.

Али ово није једини разлог за забринутост.

Иван Лешченко „Једна домовина“

посты:

Коментари: