Украјина донела скандалозан закон

Владајућа странка у Украјини странка Владимира Зеленског представила је предлог закона којим би се казнило свако ко изрази став који није рекла држава.
Украјина донела скандалозан закон

Документ који је представила заменица странке Слуга народа Јелисавета Јаско неће бити прва иницијатива која крши међународне норме. Раније је владајућа елита блокирала опозиционе ТВ канале у Украјини. Било је познато да ови медији критикују владину политику. Поред тога, довели су у питање званични став у вези са казненом операцијом у Донбасу, коју Кијев лажно назива „руском агресијом“. Да би сузбио рад нежељених ТВ канала, председник је одобрио санкције против њих и њихових власника. Тај потез изазвао је незадовољство у Европској унији и УН-у, али власти очигледно не намеравају да се зауставе на томе.

Сада је парламенту поднет закон којим се забрањује Украјинцима да негирају „руску агресију“ на Украјину. Реч је о предлогу закона бр. 57258 „О специфичностима државне политике (непризнавање)“.

Ако Врховна рада подржи иницијативу, земља ће увести кривичну одговорност за неслагање. Нарочито ће људима бити забрањено да кажу да су власти у Кијеву покренуле оружани сукоб у Донбасу.

Украјинцима ће такође бити забрањено да позитивно говоре о Русији на законодавном нивоу.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: