Амерички часопис: У случају рата, Русија би пресекла НАТО напола

Колумниста америчког часописа „Нешенал интерест“ Џон Росомандо објаснио је шта би чекало НАТО у случају сукоба са Русијом у Европи.

Амерички часопис: У случају рата, Русија би пресекла НАТО напола
© Sputnik / Алексей Филиппов

Аутор чланка подсетио је на војне вежбе НАТО-а „Зима 20“ одржане у Пољској, током којих је условни противник са истока нанео разоран пораз војсци земље за само пет дана. То се догодило упркос томе што су у теоретском сукобу Оружане снаге Пољске имале (још увек неиспоручене) авионе пете генерације Ф-35, системе за противракетну одбрану „Патриот“ и вишецевне ракетне системе ХИМАРС.

„Вежбе су показале да је источно крило Северноатлантске алијансе слабо и рањиво на ‘руску инвазију’“, пише експерт.

Росомандо је истакао да је Русија ојачала и модернизовала Западни војни округ, у коме су „концентрисане најкомпетентније војне јединице“ земље, опремљене савременим тенковима Т-90 и Т-72Б3М, оклопним транспортерима БТР-82, БМП-3, као и софистицираним системима противваздушне одбране, укључујући противавионске системе „Тунгуска“, „Панцир С1“ и С-400.

Према његовом мишљењу, ова група руских трупа брзо би срушила пољске и балтичке јединице НАТО-а уколико Сједињене Америчке Државе не појачају своје присуство на овом крилу.

„У случају рата, руска и белоруска војска би заузеле територију НАТО-а дуж границе и на тај начин пресекле снаге Алијансе на пола, чиме би се прекинула логистичка веза између Пољске и Литваније“, наводи се у чланку.

Аутор предлаже Сједињеним Америчким Државама да помогну Пољској да замени застарело наоружање савременим које испуњава стандарде Савеза. Осим тога, савезници у НАТО-у морају да обнове линије снабдевања које су постојале у Западној Европи пре краја Хладног рата, закључује колумниста.

Москва је више пута наглашавала да земља нема агресивне намере према другим државама. При томе, руска страна примећује растућу војну активност Сједињених Америчких Држава и блока НАТО-а на својим границама. Министар одбране Сергеј Шојгу указао је на „антируски карактер“ деловања Северноатлантске алијансе. Према његовим речима, Министарство предузима све неопходне мере да поуздано заштити земљу.

Спутњик

посты:

Коментари: