Руска газета: „Дара из Јасеновца“ српски одговор фалсификаторима историје

Руска газета пише да је одговор фалсификаторима историје српски филм „Дара из Јасеновца“, који је ових дана представљен широј јавности, а због политичких разлога је искључен из такмичења за америчку филмску награду Оскар иако је постигао велики успех приликом пројекције у Америци.

Руска газета: "Дара из Јасеновца" српски одговор фалсификаторима историје

Лист напомиње да је овај филм, режисера Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Србије и посвећен српској голготи – геноциду над православним народом који је претрпео у Независној Држави Хрватској у периоду од 1941. до 1945. године.

Главни јунак филма је десетогодишња девојчица Дара, која је заједно са родбином доведена у усташки концентрациони логор Јасеновац, који је симбол злочина НДХ и трећи по броју жртава у Европи, после Аушвица и Треблинке у Пољској.

Лист подсећа да су вођа НДХ Анте Павелић и министар образовања и књижевник Миле Будак хтели да реше српско питање радикално: трећину – убити, трећину – насилно покатоличити, трећину – иселити у Србију. Парола коју је смислио Будак гласила је „Србе на врбе“.

Напомиње се да је резултат геноцида, извршеног уз безусловну подршку католичког свештенства био ужасан: порушено је 299 православних цркава, 240.000 Срба насилно је прекрштено у римокатолике, а око 750.000 Срба убијено.

„Филм је тежак, немогуће га је гледати без суза и немогуће је не преживљавати страдање Даре и њене породице, као и свих Светих новомученика Јасеновачких, које сада празнује Српска православна црква“ – пише Руска газета.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је за Руску газету да су под покровитељством Хитлера његови највернији савезници – усташе учинили све напоре да заврше пројекат западних идеолога 19. века, чији је циљ био – спријечити Русију и православље да дођу до топлог мора, уништавањем скоро два милиона православних Срба.

Мастиловић је подсјетио да се у извјештају југословенске државне комисије о злочинима окупатора и њихових саучесника из 1945. године наводи, између осталог, да је историја са НДХ добила нову представу о свирепости и крвопролићу.

„Сва историја масовних убистава само је бледа слика пред незапамћеним терором НДХ. Док је шпанска инквизиција донела око 30.000 жртава за три века, НДХ, са мање од шест милиона људи, за неколико месеци убила је између 500.000 и 700.000 људи“ – рекао је Мастиловић.

Злочини НДХ, напомиње Мастиловић, оставили су без речи чак и немачке и италијанске официре.

Професор Филозофског факултета београдског универзитета Милош Ковић констатује да је један од главних разлога непријатељства Запада према Србима у томе што их од 19. века сматрају „малим Русима“.

Ковић подсећа на подршку Русије Србима за ослобођење од Османског царства, као и на то да српски народ увек одговара Русији са универзалном љубављу, која се може назвати саставним делом српског националног идентитета.

„Срби никада неће заборавити помоћ Николаја Другог и Русије у критичној години 1914. Задржавајући западне крсташе, Срби су својим масовним страдањима и 1941. и 1999. године, указивали Русији на опасност, давали јој времена да се сабере и припреми за одбрану. Мислим да је важно да се схвати: агресија Запада против Срба – то је само припрема за поход на Русију“ – каже Ковић.

РТРС

посты:

Коментари: