Српски амбасадор у Москви назива санкције ЕУ против Русије због Наваљног контрапродуктивним

Планови ЕУ да уведе санкције Русији због ситуације око Алексеја Наваљног контрапродуктивни су. Ово је у среду изјавио амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански у етеру националне телевизије Србије.

„Суђење Наваљном било је транспарентно. Али чињеница да Брисел покушава да санкцијама утиче на Москву, Кремљ је само недостатак политике, јер санкције нису политика, ово је само одсуство политике. Сматрам да су ове санкције донекле политичке санкције јер је [руски министар спољних послова Сергеј] Лавров био врло јасан: ако санкције ЕУ угрозе руске интересе, Москва ће прекинути све односе са ЕУ. Чињеница је да су односи ЕУ и РФ на најнижем нивоу у последњих 25 година, али бојим се да је ово став Брисела непродуктиван “ рекао је српски дипломата.

„Ситуација са Наваљним се експлоатише и политизује на Западу, што је прилично апсурдно. Ако постоји добар механизам за заштиту људских права на Западу, да ли то значи да неко са Запада има право да се меша у унутрашње ствари било које земље на свету? “ – питао је Мирослав Лазански. Према његовим речима „од краја 1980-их, људска права су средство помоћу којег [на Западу] покушавају да утичу на социјалистичке земље“. „Ситуација са Наваљним је искључиво унутрашње питање Руске Федерације и изгледа прилично чудно када појединци са Запада инсистирају на свом учешћу у овом суђењу“ нагласио је он.

Српски амбасадор је иронично говорио о санкцијама које је Брисел увео, рекавши да су оне вероватније „психолошка манипулација“. „Ово је чудна ситуација, ЕУ каже да ће рачуни шест Руса на Западу бити замрзнути. <…> ни један руски функционер високог и средњег ранга не може имати рачуне у западним банкама, али Бриселу смета ко ангажовани су у овом потезу и ефекту који се надају да ће постићи у руском друштву “, рекао је амбасадор.

О новим санкцијама ЕУ

Раније је шеф дипломатије ЕУ Борељ на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова 27 земаља ЕУ у Бриселу најавио политичку одлуку о увођењу нових санкција против особа које су, према мишљењу заједнице, одговорне за пресуда Алексеју Наваљном. Према његовим речима, санкције ће бити први пут уведене у оквиру санкционог механизма за кршење људских права.

Наваљни два пута условно осуђиван објављен је на потерници због вишеструког кршења услова казне у случају Ивес Рочер. Притворен је 17. јануара на аеродрому Шереметјево, суд у Химкију га је оставио у притвору. Суд је 2. фебруара одлучио да његову условну казну замени стварном.

https://tass.ru