Бајден: Никад нећемо признати да је Крим руски

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да његова земља никада неће признати да је Крим руски и да ће Вашингтон наставити да улаже напоре како би Русију позвао на одговорност због „агресије“ на Украјину.

Бајден: Никад нећемо признати да је Крим руски
US President Joe Biden speaks before signing an executive order on securing critical supply chains, in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, February 24, 2021. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo by SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

„На ову мрачну годишњицу понављамо једноставну истину: Крим је Украјина. Сједињене Државе не признају и никада неће признати тзв. анексију полуострва од стране Русије. Наставићемо да радимо како бисмо Русију позвали на одговорност за злоупотребе и агресију на Украјину“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Беле куће.

Русија је присаједињењем Крима, како сматра амерички председник, пре седам година „прекршила међународно право, норме, на основу којих модерне државе међусобно сарађују, као и суверенитет и територијалну целовитост суседне Украјине“.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Спутник

посты:

Коментари: