Бајден покренуо случај убиства Хашкаџи да би извршио притисак на саудијског принца

Наредних дана амерички обавештајни извештај декласификоваће се о умешаности престолонаследника Саудијске Арабије у атентат на колумнисту  Вашингтон Поста, Јамала Хашаџија.

Како је извештавао Њуз Фронт, Кашаџи је брутално убијен 2. октобра 2018. године, управо у згради саудијског конзулата у Истанбулу. Као што се касније испоставило, у инцидент су били умешани представници саудијских власти, посебно Мохамед ибн Салман, престолонаследник краљевине.

Администрација Доналда Трампа, која је блиско сарађивала са Ријадом, одлучила је да утиша случај. Јое Бајден има друге планове. Његов тим посебно ради на томе да се реши саудијског принца.
С тим у вези, у петак, 26. фебруара, биће представљен извештај заснован на подацима ЦИА-е и других специјалних служби у вези са убиством Кашаџија. Блоомберг ово извештава позивајући се на сопствене изворе.
Пре објављивања извештаја, Бајден је обавио телефонски разговор са краљем Саудијске Арабије Салманом. Током дијалога, амерички председник, пркосно наглашавајући „значај који Сједињене Државе придају универзалним људским правима и владавини закона“, саопштила је канцеларија за штампу Беле куће.
Портпарол Стејт департмента Нед Прајс одбио је да коментарише објављивање извештаја. Према његовим речима, Вашингтон тражи друге начине да одговорне за убиство изведе пред лице правде. Конкретно, Сједињене Државе могу смањити продају оружја Саудијској Арабији и увести санкције.

„Очекујем да ћемо ускоро моћи разговарати о корацима како бисмо осигурали одговорност за овај језиви злочин“, рекао је Прајс. – Транспарентност је, као што је то често случај, елемент одговорности. Међутим, не бих очекивао да се одговорност ту заустави “.

Њуз Фронт