Кустурица одговорио председнику САНУ: Предлажем Костићу да иде на полиграф

С обзиром на то да постоје основане сумње да председник САНУ Владимир Костић говори на телевизији оно што касније побија у приватном и јавном дискурсу, а највише у писму упућеном мени, предлажем да се пријави надлежној институцији и да иде на полиграф, поручио је редитељ Емир Кустурица.

Кустурица одговорио председнику САНУ: Предлажем Костићу да иде на полиграф
Емир Кустурица(Фото: Лола Ђорђевић)

Кустурица је то рекао одговарајући на реаговање председника САНУ поводом редитељевог јавног захтева да се његово име уклони са списка кандидата за чланство у Академији, објавиле су „Новости“.

Костић је претходно упутио отворено писмо Кустурици у којем је, између осталог, навео да није тачно да је он тражио да славног редитеља за чланство у САНУ кандидује Одељење за језик и књижевност, уместо новоствореног Одељења за уметност.

Костић му је одговорио и да Емир Кустурица, у процедуралном смислу, није још кандидован, већ је само предложен, те да га је предложио академик Матија Бећковић.

Кустурица је навео да би за чланство требало да га предложи Одељење за уметност, „где су кандидати сценски уметници и што представља медиј у којем сам постигао највеће резултате“. Редитељ је тврдио да је Владимир Костић телефоном тражио да га предложи Одељење за језик и књижевност.

Кустурица је тражио да његово име буде уклоњено са списка кандидата јер, како је навео, „не верује у добре намере „Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије“.

Спутник

посты:

Коментари: