На протестима у Тајланду повређено 16 особа /видео/

У јучерашњим покушају продемократских демонстраната да током протеста приђу кући тајландског премијера Прајута Чан-оче повређено је 16 особа, саопштила је хитна служба.

Нова фракција тајландског продемократског покрета Редем (скраћено од Рестартујмо демократију) организовала је данас протестну шетњу, повезујући свој циљ са демонстрантима у суседном Мјанмару који се боре против војне владе успостављене након пуча, јавља АП.

Демонстранти су безуспешно покушали да дођу до премијерове куће, која се налази у војној бази у Бангкоку.

Бродски контејнери били су постављени као барикаде, а полиција им је употребом водених топова, гумених метака и сузавца препречила пут. Они су такође позвали краља Маху Ваџиралонгкорна да одустане од директног командовања војном јединицом која је ту стационирана.

Хитна служба Еравана саопштила је да је 16 људи повређено.

Данашњи протест повезан је са неформалним савезом продемократских активиста „Чај с млеком“ из Хонг Конга, Тајвана, Тајланда и Мјанмара, који су данас путем интернета позивали на подршку протестима у Мјанмару.

У Мјанмару је данас, у акцијама против демонстраната које су спроводиле снаге безбедности, смртно страдало најмање 18 људи, саопштила је Канцеларија за људска права Уједињених нација, преноси Танјуг.

Спутник