Притисак Запада на Русију не престаје: „Стручњаци УН“ оптужили Кремљ да је одговоран за тровање Наваљног

Специјални известиоци УН за погубљења и слободу говора Ањез Каламар и Ирен Хан сматрају да је Русија одговорна за тровање Алексеја Наваљног.

Притисак Запада на Русију не престаје: „Стручњаци УН“ оптужили Кремљ да је одговоран за тровање Наваљног

„Циљ наше истраге је био да одредимо степен одговорности државе приликом покушаја да се изведе његово убиство“, изјавила је Каламарова, представљајући закључке извештаја током конференције за штампу у УН, пише Спутњик.

По њеним речима, руске власти су покушале да га убију.

„Дошли смо до тог закључка на основу информација да је „Новичок“ био направљен у СССР и да у овој фази, у 2021. године, познато да га само Русија производи и да га је она употребљавала“, додала је Каламарова.

Подсетимо, Алексеју Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

ИН4С

посты:

Коментари: