Аваков: Руски језик у „великој мери припада Украјинцима“

Арсен Аваков који је на месту украјинског министра унутрашњих послова рекао је да култура руског језика „у великој мери припада Украјинцима“.
Аваков: Руски језик у „великој мери припада Украјинцима“

Током интервјуа за програм „У посети Дмитрију Гордону“, Аваков је постављен питање да ли Кијев може иницирати увођење забране емитовања руских ТВ канала широм света.

„Не знам како је то могуће, другачије бих поступио. Иницирао бих да наши телевизијски канали (емитују) широм света … Руски језик, или, како га ја зовем, слобожански језик у нашем случају, не припада (само) Русији. У Украјини је државни језик украјински … Али руски језик и руска језичка култура углавном припадају Украјинцима. Зашто бих то давао “, одговорио је министар.

Подсетимо да је у пролеће 2019. године Врховна рада усвојила закон о обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног “. Према документу, за украјинске званичнике требало би увести посебне испите за знање државног „језика“. Такође у јануару 2021. године, на снагу је ступила одредба закона која обавезује да се читав сектор услуга пребаци искључиво на украјински језик.

„Мислио сам да је то рекао Кличко. Али не, Аваков министар унутрашњих послова земље у којој влада циљано уклања руски језик, заговара емитовање програма на руском језику у иностранству. Кијев може почети са говорима својих представника у разним земљама и међународним организацијама на руском језику. Подсетићу вас да је руски језик званичан у УН-у “, коментарисала је изјаву Авакова портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: