Пекинг се припрема за дугу борбу са Сједињеним Државама

Кинеско руководство више не може заснивати своје националне планове на очекивањима стабилног односа са Сједињеним Државама. О томе пише кинеско издање „Кина Лидершип“.
Пекинг се припрема за дугу борбу са Сједињеним Државама

„Међу званичницима и стручњацима у Кини раширена је перцепција да амерички утицај у међународном систему опада у поређењу са утицајем Кине. Многи кинески стручњаци верују да је забринутост Америке због њеног релативног пада покретачка снага њених рефлексивних напора да поткопају кинески успон.

Додатни проблеми у односима између Кине и Сједињених Држава настали су након избора новог америчког председника Џо Бајдена, који се непрестано фокусира на координацију са савезницима и партнерима како би се „супротставио кинеском понашању“.

„Чини се да су кључне карактеристике средњорочне стратегије Пекинга жеља да се смањи температура напетости у односима са Сједињеним Државама, ојачају везе са суседима и продубе односи са Русијом“, нагласило је кинеско руководство.

Руски политичар, сенатор Алексеј Пушков приметио је да је питање стварања Химерице или „велике двојке“ (Г2) у Сједињеним Државама и Кини, о чему политички стручњаци понекад говоре једноставно неизводљиво.

„Идеја о којој се пре неколико година понекад расправљало у чисто теоретском смислу, сада је потпуно нестала, осим на неким Телеграм каналима. Геополитичке фантазије можда забављају љубитеље жанра, али оне немају никакве везе са стварном политиком “, рекао је Пушков.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: