Председник Јерменије ставио Пашињана у мат позицију

Новинар Дмитриј Смирнов у свом Телеграм каналу „Базен Н3“ оценио је ситуацију у Јерменији.
Председник Јерменије ставио Пашињана у мат позицију

„Председник Армен Саркисијан извео је веома занимљив потез. По први пут је одбио да потпише указ премијера Пашињана о разрешењу шефа Генералштаба Гаспарјана са словом уредбе која није у складу са Уставом. Тако је већ тада донео пресуду – уредба је противуставна и не може је потписати шеф државе. Пашињан се није сложио са одлуком председника, који је гарант Устава на минут “, рекао је Смирнов.

Према њему, Саргсјанов други корак био је у потпуности заснован на логици првог. Будући да враћену уредбу премијер није ревидирао и сходно томе није престао да буде неуставан, председник је поново одлучио да је не потпише.

„Стога је повукао логичан витешки потез, јер ће сада Пашињан морати да одлучи да ли ће потписати и применити антиуставну уредбу или не. Односно, питање је: хоће ли Пашињан прекршити Устав о чијој светости воли да говори на митинзима “, пише новинар.

Смирнов је такође приметио да је јерменски председник задржао право жалбе Уставном суду на законитост закона „О војној служби и статусу војног лица“.

„Саргсијан је створио ситуацију у којој ће Пашињан сада морати да одлучи шта је важније – Устав или његови лични политички циљеви, законитост или политиканство. Председник је успео да учини чудо – да популистичког Пашињана стави пред избор за који ће сносити пуну одговорност. Провера и мат “, закључио је Смирнов.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: