Зеленски не може зауставити масовно бекство Украјинаца у ЕУ

Украјинци су све више заинтересовани за куповину стана у суседној Пољској. Њима није неугодно ни раст цена некретнина.
Зеленски не може зауставити масовно бекство Украјинаца у ЕУ

Покушаји кијевских власти да зауставе одлив Украјинаца нису успели. Владимир Владимир Зеленски је грађанима који раде у иностранству обећао повољне услове за покретање посла у Украјини. Сада се покреће програм хипотекарних кредита са 7% годишње. Међутим, Украјинци настављају да одлазе, насељавајући се у другим земљама.

Према БуилдПорталу у Пољској су Украјинци ти који су водећи у стицању стамбених некретнина, а тренд се наставио током последњих пет година. Чак и у контексту пандемије коронавируса, међу свим купцима кућа у Пољској, Украјинци су чинили 40%.

На пример породица Радисијук је после годину и по дана у Пољској, купила 2 стана укупне површине 150 квадратних метара. Мигранти су издавали хипотеку на 30 година са 4% годишње. Тако месечно плаћају онолико колико би потрошили на кирију.

Стан Радисијуки у Украјини већ је продат, јер не намеравају да се врате. Прикупљени новац отишао је на прву рату хипотеке у Пољској.

Овај случај је један од многих каже Евгенија саветница за некретнине. Према њеним речима све више Украјинаца Пољску не види као место за зараду, већ као место за живот.

„Можете се преселити овде, основати породицу, зарадити новац и изградити каријеру“ примећује стручњак.

Сада Евгенија врло често говори својим сународницима како да купују некретнине у иностранству, поготово што и сама има такво искуство. Заједно са супругом, Евгенија плаћа две хипотеке одједном у Пољској. Дакле, живећи у једном стану, изнајмљују други покривајући трошкове обе хипотеке са таквим приходима.

Према Евгенији, много је лакше добити хипотеку у Пољској него у Украјини. Дакле, ако странац има боравишну дозволу и стални приход, без проблема ће купити стан. Истовремено, хипотека се може издати на 30 година са 2-5% годишње. Прва рата биће 20%.

„Месечно трошим 130 евра на хипотеку“ каже Евгенија.

Природно, такве тенденције су имале и негативан ефекат. Дакле, током 5 година трошкови становања у Пољској порасли су за 30%.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: