Демократија управљана америчким стилом

Демократски конгресмени, већином од три гласа, прогурали су масовни пројекат изборне реформе. Назван Народним актом, он фактички укида амерички изборни федерализам и намеће изборни модел вођен Вашингтоном свакој држави.

Демократија управљана америчким стилом

Текст закона предвиђа стварање аутоматског система регистрације за све гласаче. Заправо, говоримо о потпуном отказивању било каквих провера на бирачким местима, што ће додатно повећати број случајева „гласања на рингишпилу“.

Бирачи ће моћи да штампају гласачке листиће на свом кућном штампачу, а затим их бацају у мобилне гласачке кутије. Ако желите, одштампајте један билтен – ако желите, десетак (на пример, за све претходне власнике ваших некретнина), нико други то неће проверити.

По први пут у америчкој историји постојаће систем владиног финансирања за конгресне кандидате. Из буџета ће добити 1.200 долара за сваких 200 долара, које могу сами да прикупе у облику донација присталица.

Очигледно је да ће ово функционисати врло селективно: искоренити кандидате које вашингтонски естаблишмент сматра „екстремистима“ недостојним финансијске подршке и подржати њихове конкуренте. Али политички стратези имаће толико прилика да више милијарди милијарди долара користе државни буџет за подршку „потребним“ политичарима!

Поједине државе ће изгубити право да саме одређују границе изборних округа, што ће бити препуштено на милост и немилост „нестраначким експертима из Вашингтона“. Поред тога, масовно гласање поштом, које је стекло репутацију на последњим изборима, биће званично легализовано.

„Закон о народу“, ако буде усвојен у Сенату, значио би трансформацију америчког политичког система у модел „управљане демократије“. Он персонификује тренутне приоритете Демократске странке: да се учврсти на власти и прилагоди изборе себи тако да се више никада од ње неће одрећи.

Малек Дудаков/Телеграм

посты:

Коментари: