Научници упозоравају да прети ерупција вулкана

Исланду прети ерупција вулкана, упозорили су научници.

Научници упозоравају да прети ерупција вулкана

Постоје „јаки знаци“ да би до вулканске ерупције могло доћи у наредним данима због сталне сеизмичке активности на планини Кеилир, удаљене 30 километар од Рејкјавика, објавили су исландски медији.

„Ерупција још није почела, али се ради о активности каква претходи ерупцији“ – рекла је Кристин Јонсдотир из Исландске метеоролошке службе.

То би била прва ерупција у последњих 900 година у близини пријестонице Рејкјавка. У последњих седам дана на Исланду је забиљежено чак 10.000 подрхтавања тла.

Видир Рејнисон из исландске Цивилне заштите навео је да би то била прва ерупција у том подручју још од 12. вијека.

Он је додао да се не очекује „катастрофа“, већ да ће људи моћи нормално да живе, али је упозорио да не би требало ићи у подручје саме планине.

Геофизичар Фрајстин Сигмундсон рекао је да не очекује експлозију лаве у случају ерупције, већ је вероватније да се догоди такозвана ерупција пукотине у којој лава споро излази кроз пукотину у земљи.

Он не очекује ни да ће у атмосферу бити избачена велика количина пепела, што би могло да угрози авионски саобраћај.

Ипак, могао би да буде угрожен једино на аеродрому Кефлавик, који је удаљен око 20 километара од планине. Такође, лава би могла да угрози путеве који воде до тог аеродрома, преноси „Спутник“.

РТРС

посты:

Коментари: