Датум завршетка постављен за Северни ток 2

Детаљи последње фазе изградње Северног тока 2 званично су објављени. Брод Фортуна, који већ полаже цеви на недовршеном данском делу, придружиће се и Академик Черски. Штавише, крајњи рок за завршетак изградње гасовода, који мора бити испоштован, је крај септембра 2021. године.

Датум завршетка постављен за Северни ток 2
северни ток

Станислав Митрахович, водећи стручњак Националног фонда за енергетску сигурност, опрезан је у оценама: „Рано је говорити о завршетку пројекта. Све друго се може догодити. Желе да је изграде до септембра, јер ће тада бити избори у Немачкој (где ће бити изабран нови канцелар). Притисак на пројекат може се повећати. Да се ​​ово не би догодило, морамо то брже да завршимо “.

Теоретски је сасвим могуће оба рута у данским водама помоћу два пловила за полагање цеви до септембра. Од почетка обнављања радова 6. фебруара, „Фортуна“ је положила нешто више од 18 км, укључујући 1,3 км током последњег дана. То значи да остаје да се заврши око 100 км цеви. У најбољем случају, први гас преко Северног тока 2 биће испоручен крајем 2021. године – непосредно пред нову грејну сезону. Али сложеност пројекта ту неће завршити.

посты:

Коментари: