Још једно пролеће под маскама

Немачка је затворена већ два и по месеца, у Италији уведен полицијски час, а у Белгији је полицијски час на снази већ четири месеца.

Још једно пролеће под маскама

У Европи се продужавају, пооштравају или поново уводе строжије мере. Немачка је у затворена већ два и по месеца, а у Италији ће полицијски час трајати до 6. априла. Новчане казне за непоштовање мера су драконске. У Белгији су ресторани и кафићи већ месецима затворени. Грчка се прибојава нових сојева вируса, јер оболели немају где да буду смештени.

Финска је пре два дана прогласила ванредно стање због раста броја заражених. А Нови Зеланд је због једног зараженог затворио главни град, милионски Окланд на недељу дана, преноси РТС.

Немачка је два и по месеца у локдауну а у неким регијама са полицијским часом ограничено је кретање. Затворени су угоститељски објекти, који храну могу да испоручују само на кућну адресу. Отворене су продавнице хране, апотеке, односно објекти за основне животне потребе.

Ангела Меркел и регионално лидери близу су договора о постепеном попуштању ограничења. Према том плану од 8. марта моћи ће да се окупљају највише пет особа из два домаћинства, осим деце млађе од 14 година. Цвећаре, књижаре, баштенски центри, као и услужни салони за негу такође ће поново моћи да се отворе од тог датума, преноси Ројтерс.

Међутим, мере се могу поново пооштрити ако број заражених почне да се повећава. Према овом плану, строге мере се предвиђају поново, ако број случајева пређе 100 на 100.000 становника.

Италијански премијер Марио Драги потписао је синоћ нови декрет којим се уводи полицијски час од 22 до 5 сати. Овај режим трајаће до 6. априла. Казне за кршење мера су до 1.000 евра. Италија је подељена на жуту, наранџасту и црвену зону, али зоне сада више нису лимитиране само на регионе, већ и на појединачне општине у регионима који могу да буду друге боје.

То значи да није могуће кретање између општина и региона, продавнице су затворене, као и фризерски салони што је новитет овог декрета нове владе, јер су до сада били отворени у црвеним зонама.

У Италији расте број заражених међу младима, а лекари упозоравају да су пред трећим таласом епидемије и да се ситуација драматично погоршава због варијанти вируса.

У Белгији је на снази већ четири месеца полицијски час од 22 до 6 ујутру. Ситуација се стабилизује, јер у последња три месеца број оболелих дневно је око 2.000, а пре тога је било чак 20.000.

У Грчкој се разматра увођење нових мера, поред већ постојећих. Од 7. новембра у Грчкој је на снази полицијски час. Од 11. фебруара у појединим регијама мере су пооштрене. Нема јавних окупљања, деца не иду у школу. Ограничено је кретање, одлазак из једне општине у другу.

И Грци се прибојавају нових сојева вируса, јер су болнички кревети готово попуњени, па ако дође до новог таласа неће имати где да их смештају.

Специјалне пропуснице за излазак и даље су на снази у Француској. Отворене су продавнице и пијаце, угоститељски објекти не раде, преноси РТС.

П.О.Политика

посты:

Коментари: