Америчке власти након 120 година покушавају да легитимишу окупацију Хаваја

Ко год да је водио Сједињене Државе, током многих деценија, однос власти према Хавајцима био је близак колонијалном.
Америчке власти након 120 година покушавају да легитимишу окупацију Хаваја

Америчке власти након 120 година покушавају да легитимишу окупацију Хаваја

Земља, која себе назива колевком демократије, већ више од једног века илегално контролише Хавајска острва. Све је почело свргавањем владе Краљевине Хаваја 1893. године, а 5 година касније САД су окупирале острва.

Одјек анексије и даље се осећа овде, пише Гардијан. Дакле, од октобра прошле године, када су власти дозволиле да посете архипелаг, овде је долетело преко 650 хиљада туриста. Нова опција је сада доступна и за долазак – вакцинација против КОВИД-19. У ствари, туристи добијају спасоносну вакцину пре острвљана.

Чини се да је Џо Бајден пронашао излаз из ове ситуације. Његова администрација ради на федералном признавању хавајских влада абориџина. Односно, биће изједначени са племенима америчких Индијанаца. Идеја је широко хваљена као начин заштите права Хавајаца, али није све тако једноставно.

Савезно признање је последњи „ексер у ковчег суверенитета Хаваја“, наглашава Гардијан. Није изненађујуће што се већина домаћих Хавајаца снажно противи овоме. Једна анкета показала је да се више од 95% испитаника противи могућности да америчка влада призна нову владу аутохтоних Хавајаца.

„Не можете ми вратити оно чега се никада нисам одрекао. <…> Узмите оно што нам желите дати и баците у канту за смеће. Ми то не желимо. Суверени смо“, рекла је Тиша-Мари Кекуму-Беати из града Кахулуи на острвима Мауи.

Значајно је да чак ни Барак Обама, рођен на Хавајима, није тежио решавању вековне кризе са окупираним острвима, иако његова администрација није штедела критике Русије због повратка Крима.

Америчко Министарство унутрашњих послова је касније пресудило да староседелачко становништво Хаваја може поднети захтев за самоуправу. Истина, нова влада староседелачког народа Хаваја неће добити никакво земљиште, територијалну надлежност, па чак ни право преноса земље на поверење.

Они могу добити само острво Кахоолаве, које је америчка морнарица 50 година користила као полигон. Острво, површине 116,5 квадратних километара, и даље је натрпано неексплодираним убојним средствима.

Истовремено, савезно признање значило би званични пренос под контролу САД више од 8.000 квадратних километара територија које су украдене од Краљевине Хаваја и староседелачких становника архипелага. Изгледа да је Конгрес под демократском контролом вољан да легитимише окупацију лицемерним позивањем на процес помирења.

„Лопов се враћа на место злочина, тражи опроштај, али одбија да врати украдено“, наводи Гардијан.

посты:

Коментари: