ДОКЛЕ?! Ухапшен Србин у Немачкој и ИЗРУЧЕН ХРВАТИМА! Ево о чему се ради…

Јуче је на франкфуртском аеродрому Немачка полиција ухапсила Грновић Саву (1965), Србина са Баније, на основу међународне потернице расписане од стране Бироа Интерпола Загреб, због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније у рату деведесетих.

ДОКЛЕ?! Ухапшен Србин у Немачкој и ИЗРУЧЕН ХРВАТИМА! Ево о чему се ради…

Према Веритасовим сазнањима, оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Загребу из октобра 2018. године, оптуженом Грновићу се ставља на терет да је, заједно са Ранић Јованом, као припадник специјалне јединице милиције САО Kрајине 4/5. новембра 1991. године, у Петрињи из ватреног наоружања усмртили четворочлану породицу Kозбашић: Милана (1952), Гордану (1954), и њихову ђецу Алена (8) и Тамару (13). Милан је био хрватске, а Гордана српске националности.

Од супруге ухапшеног, Анкице, која је иначе хрватске националности, дознали смо да су они са двоје деце избегли у Србију у августу 1995. године, одакле су 1998. године, као породица мешовитог националног састава, преко УНХЦР-а, отишли на Исланд, где су радили до пре неколико година, када су се поново вратили у Србију. У Србију су се вратили када је Грновић отишао у превремену пензију због здравствених проблема и од тада су повремено живели и у Србији и на Исланду, пошто су имали и спрско и исландско држављанство. Јутрос је Саво кренуо у Реикјавик на Исланд преко Франкфурта ради неке медицинске документације због регулисања пензије.

Од супруге дознајемо да је Саво знао зашто га терете у Хрватској и да је пред надлежним судом у Београду изнео своју одбрану пје годину две дана у којој тврди да он нема никакве везе са делом које му се ставља на терет, а што су потврдили и неколико сведока, такође, саслушаних по хрватској замолници такође пред београдским судом. И Савина супруга Анкица, која са њим живи у браку од 1979. године, уверена је да њен супруг нема никакве везе са убиством породице Kозбашић. Уосталом, да је имао било какве везе са убиством те породице, не би ни одлазио слободно без икаквог оптерећења за Исланд ни јутрос, ни безброј претходних пута. Супруга се нада да је у питању грешка хрватског правосуђа и да је Немачка полиција ухапсила погрешног човека и да ће њен супруг ускоро бити пуштен из екстрадиционог притовра.

Ухапшени Грновић Саво се није налазио на списку Државног одвјетништва Републике Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 30. јуна 2017. године, на којем је било 1.396 имена, углавном припадника ЈНА и СВK.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је ухапшено 179 Срба, од којих је 69 екстрадирано у Хрватску. Од екстрадираних до сада је против 25-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

Националист

посты:

Коментари: