Планови британских обавештајних служби случајно обелодањени

МИ5 ради на програму за употребу малих квадрокоптера у шпијунским операцијама.

Планови британских обавештајних служби случајно обелодањени

С обзиром на важност тајности британске службе безбедности, случајна грешка у документацији у вези са тајним пројектом агенције представља срамотан неуспех. Дакле, у извештају са Империјал колеџа у вези са радом на пуњењу даљинских пољопривредних сензора помоћу квадрокоптера, аутори су напоменули да је МИ5 спонзор програма.

Према Гардиајну, документација се односила на Уред за планирање комуникација. Ово име британска влада користи за означавање МИ5. И премда су власти захтевале од аутора извештаја да исправе грешку, новинари су већ успели да скрену пажњу на превид.

Обавештајне агенције већ дуго се ослањају на модерне технологије у шпијунским активностима, а употреба дронова један је од обећавајућих програма, пише Гуардиан позивајући се на обавештајне изворе. Дронове планирају да користе за инсталирање бубица, али ту наступа проблем: батерије квадрокоптера морају се пунити током дужег временског периода.

„Није немогуће довести некога на кључну локацију да постави уређај за прислушавање, али још је теже послати људе да га напуне [дрон] ако желите да га држите на месту месецима, на пример. Или годинама“, рекао је саговорник новинара.

Решење је, према извештају Империјал колеџа, да се искористи „напредак у интеграцији јефтиних беспилотних летелица или дронова са бежичним локалним сензорима“. То би, додају аутори, „могло утрти пут системима за дуготрајни надзор у удаљеним и екстремним окружењима“.

Вреди напоменути да откривање тајног пројекта није једини проблем МИ5. Како се испоставило, један од чланова истраживачке групе напустио је Велику Британију и сада ради за кинеску компанију Хуавеи.

посты:

Коментари: