Ухапшен рекордни број миграната у САД током само једног месеца Бајденовог председниковања

Упркос обећањима да ће либерализовати миграциону политику, у фебруару су безбедносни службеници задржали око 100.000 миграната на америчко-мексичкој граници.

Ухапшен рекордни број миграната у САД током само једног месеца Бајденовог председниковања

Прилив миграната објашњава се чињеницом да је Џо Бајден, још увек председнички кандидат, обећао да ће напустити оштру миграциону политику Доналда Трампа. Али демократа никада није реализовао своја обећања, а десетине хиљада миграната било је заробљено.

Како је пренео Ројтерс, статистика приведених миграната није званично објављена. Ово је вероватно због оклевања администрације да поквари рејтинг Бајдена са чијим обећањима постоје проблеми. Међутим, извори упознати са ситуацијом рекли су новинарима да се број притворених приближава 100.000. Међу њима има и деце, а без пратње одраслих. Стопа је била највиша од јуна 2019. године укупно, а највиша у фебруару од 2006. године.

Према владиним подацима, који су били на располагању новинарима, за само један дан граничари су задржали преко 4,5 хиљада миграната.

У том контексту, Бајден се суочава са притиском и републиканаца и демократа. Први критикује председника због његове жеље да напусти ригидну миграциону политику. Други – за његов наставак, јер се нова администрација не либи да користи сумњиве методе, попут отварања изолационих одељења за децу мигранте.

посты:

Коментари: