Црној Гори прети епидемија малих богиња

У Црној Гори постоји опасност од избијања епидемије малих богиња због све мање вакцинисане деце ММР вакцином, истакао је шеф представништва Уницефа у Црној Гори Хуан Сантандер.

Црној Гори прети епидемија малих богиња

„Криза изазвана коронавирусом данас представља највећу претњу за децу у Црној Гори. Она је негативно утицала на сваки аспект живота најмлађих и драматично отежала њихов приступ квалитетним здравственим услугама, финансијској сигурности њихових породица, поузданом квалитетном образовању и заштити од свих облика насиља”, упозорио је Сантандер, преноси Танјуг.

Нарочиту забринутост, како је истакао Сантандер, изазива податак да је прошле године свега 20 одсто, тј. тек свако пето дете рођено 2019. године, примило ММР вакцину против малих богиња, заушака и рубеоле, а да би били заштићени потребно је да се вакцинише 95 одсто.

„То значи да криза изазвана коронавирусом може довести до поновне појаве болести од којих деца могу озбиљно да оболе, које на њих могу да имају дугорочне негативне последице, па чак доведу и до смртног исхода. ММР вакцина се потпуно безбедно користи широм света већ неколико деценија, и као таква она представља јавно-здравствену интервенцију која спасава животе и која је доступна у Црној Гори. Из овог разлога, Уницеф апелује на родитеље и домове здравља да у најкраћем року уложе заједнички напор како би се хитно повећао број деце која су примила ММР вакцину”, рекао је Сантандер.

Политика

посты:

Коментари: