Коме ће Трамп више недостајати?

Као изузетни примерци моралног савршенства, заклети на верност демократији и људским правима, критичари и противници донедавног америчког председника провели су последње четири године тврдећи да у њиховој борби нема личног рачуна ни политичке користи, већ само искрене секирације што сексуални предатор, хомофоб и поборник непотизма квари расну идилу и укида републику.

А сад? Сад кад се Доналд Трамп склонио из Вашингтона, његови архинепријатељи више не могу да се заклањају иза његовог лика и дела. Сцена је њихова и са ње се чује: „Трамп, то сам ја!”

АНТИТРАМПИЗАМ КАО БИЗНИС: „Њујорк тајмс” је спадао у најснажније критичаре донедавног америчког лидера, али колумниста овог листа Рос Даудет пише да је наступио „сумрак” управо највећих идола антитрамповог покрета. Међу њима су и републиканци окупљени око Пројекта „Линколн”, поносни на чињеницу што су се наводно издигли изнад партијских интереса и мислили само на државне, па су рекли „не” некадашњем шефу Беле куће, иако је долазио из редова њихове странке. Држали су моралне придике и дуел између демократе Џоа Бајдена и Трампа описивали не као избор између демократа и републиканаца, већ као избор између добре старе Америке и тога да све оде дођавола.

Недавно се, међутим, сазнало да је радна атмосфера у овој организацији била толико токсична да су запослени стално трпели увреде, као и да су вође покрета често имале сексистичке и хомофобне испаде. Новац који су прикупили да поразе Трампа, скоро 90 милиона долара, потрошили су, испоставља се, на сопствене фирме, које су Пројекту „Линколн” пружале саветодавне услуге. Зарађивали су на антитрампизму, а један од бивших лидера се чак изрекао да жели да „заради и за унуке” Други бивши челник, ожењени шездесетогодишњак, оптужен је за сексуално узнемиривање више од 20 младића, укључујући малолетнике.

ИРОНИЈА СУДБИНЕ: Било је много моралисања, а како примећује Даудет, међу најжешћим критичарима наводног америчког моралног посрнућа за време Трампа била је Европска унија. То се посебно осетило кад је букнула епидемија вируса корона, кад су поједини европски званичници описивали Трампову Америку малтене као неуспелу државу Сад је Америка имунизовала далеко више људи него земље чланице бриселског клуба, док се Европљани међусобно гложе око тога ко на колико вакцина има права и свађају се с произвођачима вакцина око датума испоруке и количина цепива. Коначно, највећа иронија антитрамп хистерије је гувернер државе Њујорк Ендру Куомо. Шта ли је њему, уопште, могло да смета код председника који је био оптуживан за сексуално узнемиривање, непотизам и грубијански однос према појединим запосленима? Куома су три жене, од којих су две његове бивше сараднице, оптужиле за сексуално узнемиравање и злостављање, кривећи га да их је додиривао и љубио, као и да је на послу покушавао да заподене разговоре о сексу. „Извинио се ” тако што је жртве окривио да нису разумеле његово понашање и одбио да поднесе оставку. Поједини чланови њујоршке скупштине и управе упрли су прстом у гувернера и због тога што им је претио да ће им „сахранити каријере” ако буду истраживали наводе ових жена. На сличан начин је гушио и скандал кад је утврђено да је умањивао број преминулих станара домова за старе да би заштитио власнике који финансирају његове предизборне кампање.

БРАТСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ: Куомо је повезан с једном од најмоћнијих династија, кланом Кенедијевих, јер је био у браку с Кери Кенеди, братаницом бившег председника Џона Кенедија и кћерком Бобија Кенедија, некадашњег министра правде и председничког кандидата. И отац гувернера Куома је био гувернер Њујорка, док је његов брат Кристофер Куомо познати новинар Си-Ен-Ена.

Медији попут телевизије из Атланте толико су били обузети шефом владе да су пропуштали да виде шта се још у земљи догађа. Дешавало се да су његове критичаре пратили са отприлике исто онолико непристрасности са колико је и Крис Куомо пратио рад свог брата. И тако се још једном показало да су америчке елите најбољи одговор на питање како је, побогу, неко попут Трампа могао да постане председник.

И данас, либерална јавност је толико „навучена” да не може да престане да прича о својој фиксацији ни месец и по након што је „анфан терибл” отишао да игра голф на Флориди. У тренутку кад су демократе већ освојиле и Представнички дом и Сенат и кад је Бајден увелико уносио кофере у Авенију Пенсилванија, некадашња прва дама и државна секретарка Хилари Клинтон и најмоћнија демократкиња у Конгресу Ненси Пелоси састале су се да би у поткасту све време причале о Трампу. И зато се „Волстрит џорнал” пита да ли ће Трамп више недостајати пријатељима или непријатељима, претпостављајући да је одговор, изгледа – ипак овима другима.

Јелена Стевановић/Политика