Рјабков поручује Западу: Неће вам поћи за руком да нас правите будалама

Русија и Кина само настављају да се зближавају и сарађују у многим питањима упркос притиску Запада, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков и истакао да западне земље неће успети да Москву у Пекинг „направе будалама“.

Како је рекао у интервјуу за кинеску телевизију „ЦГТН“, Русија и Кина ће бити заједно и у будућности ће јачати свој утицај на међународној сцени.

Упитан да ли ће реторика и поступци Запада (а посебно Америке) који према Русији и Кини постаје све оштрији заиста допринети зближавању Москве и Пекинга, Рјабков је одговорио потврдно и додао да је то потпуно природан процес.

„Рекао бих да би се зближавање наших земаља развијало и да нема никаквих покушаја притиска Запада на нас. Тај тренд је историјске природе. Углавном се објашњава евидентном потребом наших двеју великих земаља да одрже системе стабилне и веома поуздане практичне сарадње“, рекао је он.

Заменик министра иностраних послова Русије је руско-кинеске односе описао као феномен 21. века.

„Заједно делујемо у Уједињеним нацијама, БРИКС-у, Г20. Списак може да се настави. Готово свуда где Русија и Кина раде заједно – умножавамо и јачамо наш утицај. Тако и треба да буде без обзира на то шта ради Запад или шта сматра исправним, а шта погрешним“, објаснио је Рјабков.

Истовремено, нагласио је да нико неће успети да поквари сјајне односе Москве и Пекинга.

„Запад никада неће успети да нас направи будалама. Ми никада нећемо жртвовати наше актуелне сјајне односе, јер неко покушава да нас провоцира или прозива уз помоћ неких аргумената. То неће помоћи. Прилично сам сигуран да политичко руководство у Пекингу, укључујући и на нивоу самог председника Сија Ђинпинга, дели ту одлучност. Стога бих желео да јачамо нашу сарадњу и уверен сам да ће тако и бити“, закључио је он.

Спутник