Пашињан именовo в.д. начелника Генералштаба Јерменије

Јерменски премијер Никол Пашињан у среду је најавио оставку шефа Генералштаба оружаних снага земље Оника Гаспарјана. Уместо тога, премијер је предложио да се на ову функцију постави генерал-потпуковник Артак Давтиан.

Пашињан је послао јерменском председнику Армену Саргсјану предлог о именовању Артака Давтиана за шефа Генералштаба оружаних снага, који је већ био на челу ресора од 2018. до 2020. године. Док његову кандидатуру не одобри шеф републике, у складу са наредбом министра одбране, генерал-потпуковник Степан Галстјан привремено ће вршити дужност начелника Генералштаба.

Пашињан је Гаспарјанову смену објаснио чињеницом да јерменски председник није на време потписао петицију за његову смену и није се на њу жалио Уставном суду. Међутим, Саргсјан је Уставном суду послао изјаву са захтевом да утврди питање усаглашености са уставом закона „О војној служби и статусу војника“, према којој се поставља и разрешава шеф Генералштаба .

Прес служба суда саопштила је да ће представку размотрити у року од три дана, након чега ће бити заказано рочиште које може трајати до 30 дана.

Бивши шеф Генералштаба Оник Гаспарјан сматра да је његова оставка неуставна, у вези с којом је одлучио да се жали управном суду. Гаспариан такође наставља да инсистира на потреби да поднесе оставку на премијера и одржи ванредне парламентарне изборе.

Њуз Фронт