Председник Јерменије одбио да именује новог начелника Генералштаба

Председник Јерменије Армен Саркисјан одбио је да именује Артака Давтјана за новог начелника Генералштаба војске, чију кандидатуру је предложио премијер Никол Пашињан, саопштила је прес-служба шефа државе.

„Председник републике је вратио са својим примедбама предлог премијера о именовању Артака Давтјана за начелника Генералштаба Оружаних снага“, наводи се на сајту председника.

Раније је Пашињан покренуо процедуру именовања Давтјана за начелника Генералштаба уместо генерал-пуковника Оника Гаспарјана, чије надлежности, по тврдњама премијера су престала 10. марта. Гаспарјан је изјавио да ће оспорити своју смену пред Административним судом.

Нова политичка криза распламсала се у Јерменији после премијерових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије Тиран Хачатрјан исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба Онику Гаспарјану понуђено је да поднесе оставку. Оружане снаге Јерменије након тога су издале саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. У међувремену, опозиција је подигла барикаде и шаторе у близини парламента. Они нису расположени за преговоре са властима и траже оставку премијера.

Спутник