Џонсон поручио Грцима: Лорд Елџин легално стекао скулптуре из Партенона

Британски премијер Борис Џонсон истакао је  за грчке новине „Та неа“ да је његова земља легитимни власник античких скулптура из Партенона, одбацујући тако непрестане захтеве Грчке за повратак 2.500 година старог културног блага, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Џонсон поновио да је Британски музеј легитимни власник ових античких скулптура.

Ројтерс преноси да је од осамостаљења 1832. године, Грчка више пута позивала на репатријацију блага, у Британији познатог као „Елџинов мермер“, које је британски дипломата лорд Елџин однео из храма Партенона у Атини почетком 19. века када је Грчка била под османском влашћу.

Британски музеј у Лондону одбио је да врати скулптуре, отприлике половину мермерног фриза од 160 метара који је красио споменик из 5. века пре нове ере, рекавши да их је Елџин стекао законским уговором са Османским царством и да су део свачијег заједничког наслеђа, наводи агенција.

Ројтерс преноси да је иза тих тврдњи стао данас и британски премијер који је грчким новинама потврдио да је лорд Елџин легално стекао скулптуре из Партенона у складу са законима који су били на снази у то време.

Грчка влада премијера Киријакос Мицотакиса појачала је притисак за повратак културног блага од када је преузела власт 2019. године и најавила још интензивнију кампању одласком Британије из Европске уније, наводи агенција.

Спутник