Џонсонови двоструки стандарди: Хвала на спашеном животу

Стање непредвидиве и у почетку неконтролисане пандемије коронавируса омогућило је Британцима да боље разумеју природу своје владе. Показало се да она, попут типичног западног државног система, води прилично лицемерну политику. Штампа не крије искрено и основано незадовољство особља Националне здравствене службе Уједињеног Краљевства (НХС) објављујући до сада невижене чланке у најпопуларнијим листовима и часописима.

Борис Џонсон

У центру пажње је предлог Бориса Џонсона да повећа плате медицинском особљу НХС-а за 1%, што је наишло на снажне критике Краљевског колеџа медицинских сестара и синдиката. Према синдикалној организацији, повећање зарада медицинског особља требало би да буде 12,5% – разлика је прилично велика. Британске вести описују пораст као „увредљив“, а социјална помоћ која се назире називају „катастрофа“, а интервјуи Скај њуза са секретаром лабориста у сенци као „одвратан ударац у зубе“. Аутор материјала у листу Гардијан подсећа како је Борис Џонсон од одбијања повећања плата за медицинске сестре кренуо 2017. године, а у априлу 2020. похвалио је британско медицинско особље у свим могућим форматима, чувајући се у то време чудесно од заразе коронавирусом.

Видео порука Бориса Џонсона: „Тешко је пронаћи речи којима бих изразио свој дуг према особљу НХС-а због спасавања живота …“

Занимљиво је да, иако мало, ово издашно, несебично повећање заправо доводи до смањења реалних зарада када су процене инфлације оправдане. Овакво стање ствари не може одговарати медицинским радницима, чија су несебична дела добро описана у чланцима публикације, као да позивају британског премијера да схвати важност њиховог рада. Аутори једног од материјала наводе пример пројекта који је одобрио Јохнсон за изградњу преосталих степеништа брзе пруге Хигх Спеед 2, који је у овом случају очигледно инфериоран по важности за постављање тачних плаћања. У другом чланку, који наговештава бенефиције за државу, генерално се наводе стравичне статистике: очекује се да ће 125.000 смртних случајева од коронавируса уштедети 1,5 милијарде фунти у државним пензијама до 2022. године, као и повећати порез на наследство.

У том контексту, повећали су се извештаји синдиката Краљевског колеџа за негу и удруживање о могућим штрајковима медицинског особља, масовним отпуштањима и потенцијалном критичном недостатку здравствених радника. У овом случају, заиста би било прикладно говорити о заоштравању кризе у британском јавном здравству и социјалним службама. За борбу против ње, пре свега, потребно је искоренити узрок – традиционално западне двоструке стандарде. Како је с правом приметио министар здравља у сенци лабуриста Алек Норрис, према тим стандардима „британска влада данас устаје да аплаудира медицинском особљу које му је спасило живот, а сутра показује стваран, обезвређујући однос према њему, грубо смањујући му плате “, чиме је угрожен даљи успешан развој сопствене државе.

 

Полина Бобко