Европа „Спутником в“ надокнађује недостатак вакцина

Упркос јавно антируском ставу, Брисел је приморан да вакцину Спутњик В посматра као спасоносни фактор који спашава Европску унију од катастрофе.

Као што је Њуз Фронт раније извештавао, амбициозна европска кампања за вакцинацију становништва није успела. Штавише, било је проблема са леком АстраЗенека. Једна од кључних западних вакцина изазвала је стварање крвних угрушака код вакцинисаних, присиљавајући многе земље да престану да је користе када су стручњаци забележили трећи талас пандемије у Европи.

С обзиром на тренутну кризу, руководство ЕУ намерава да почне са снабдевањем вакцином Спутњик В на европском нивоу, преноси Ројтерс позивајући се на изворе у Бриселу. Упркос разметљивом скептицизму ЕУ, званичник задужен за преговоре са произвођачима вакцина рекао је да ће преговори са Русијом почети ускоро. За званични почетак потребни су захтеви из четири државе блока.

Вреди напоменути да Мађарска и Словачка већ активно користе вакцину Спутник В, Чешка размишља о куповини руског лека, а Италија је, према изворима, чак спремна да га произведе на основу компаније РеиТера у близини Рима. РеиТера, од којих је 30% у власништву државе, није коментарисала ове информације.

До данас је ЕУ потписала уговоре са шест западних произвођача вакцина и у преговорима је са два. Комонвелт је одобрио четири лека, али спор темпо вакцинације тера власти да траже решења. Снабдевање руском вакцином решило би проблем. Штавише, то би допринело нормализацији руско-европских односа, који су покварени након државног удара у Украјини. С друге стране, таква сарадња сигурно ће довести до новог расцепа у ЕУ, јер нису све земље спремне да напусте своју русофобичну политику.

Званични став ЕУ и даље је уздржан. Ипак, закулисне дискусије имају значајан утицај на однос према руској вакцини. Ако је недавно Европска комисија лек „Спутњик В“ назвала „инструментом спољне политике Кремља“, став Брисела почео је да се мења у позадини објављивања резултата испитивања. Показали су да је ефикасност Спутњика В 92%, што је више него Фајзер, АстраЗенека и Модерна.

ЕУ је имала радикални заокрет именовањем Мариа Драгхија за премијера Италије. Бивши шеф Европске централне банке, који је у Бриселу изузетно цењен због спашавања евра од најгоре кризе прије неколико година, заузео је снажан став о вакцинама како би убрзао темпо вакцинације и производње у Европи. Рекао је да би ЕУ требало да купи више вакцина и прошири производњу.

Сада Италија, коју је Русија спасила од катастрофе КОВИД прошлог пролећа, гура владе ЕУ да купе Спутњик В. На састанку дипломата ЕУ прошле среде, италијански представник позвао је ЕУ да прошири своје залихе вакцина, укључујући употребу руске вакцине, извор је рекао Ројтерсу у коментару Ројтерса. који је присуствовао састанку.

Роберто Сперанца
Роберто Сперанца
министр здравља Италије
«Ако вакцина делује и регулаторни органи говорет нам, да је она безбедна, не интересује ме њено порекло.Италија је спремна сарађивати с руским властима».