ОТКРИВЕНО ШТА СЕ СПРЕМА СА КОВИД ПАСОШИМА

Хрватски премијер Андреј Пленковић је након разговора у Бриселу рекао да ће ковид потврда, која је на дневном реду Европске комисије, обухватати три категорије.

„Три категорије сертификата – они који су се вакцинисали, они који имају негативан тест и они који су преболели ковид“, појашњава Пленковић у интервјуу за „Политико“.

Kако наводи сертификат који ће Европска комисија представити на следећем самиту овог месеца требао би да олакша путовање и укине низ мера и рестрикција које су поставиле поједине државе.

„Важно је да се крећемо напред. Цела идеја саветовања на нивоу Европе је да имамо некакав оквир који узима у обзир једнакост наших грађана и могућност кретања“, поручио је премијер.

Европска унија је све ближе одлуци да уведе потврду о вакцинацији као услову за кретање унутар земања чланица.

Подсетимо, пре неки дан појавила се вест да је предлог за увођење такозваних „ковид пасоша“ за слободно кретање унутар Европске уније, који ће бити стављен на сто 17. марта, важи само уз вакцине које је одобрила Европска комисија за лекове (ЕМА).

Ту вест је из извора ЕУ најпре пренела ТВ мрежа „Јуроњуз“(Еуронеwс), а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени корона вирусом или ако пристану на карантин.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да још није познато на који начин ће се најављени дигитални ковид сертификати за слободно кретање унутар ЕУ признавати са државама ван Уније, укључујући и Србију.

Јоксимовић је у писаној изјави достављеној Тањугу навела да би, уколико би се овако конципиран сертификат односио и на земље ван ЕУ, наши грађани који су примили неку од других вакцина које за сада није одобрила Европска агенција за лекове, могли да путују у ЕУ уз доказе о негативном ПЦР тесту или постојању антитела.

Интермагазин