Ватикан против истополних заједница

Ватикан је у понедељак одлучио да Католичка црква не може благосиљати истополне заједнице јер Бог „не може благосиљати грех“.

Како преноси АП, православна канцеларија Ватикана, Конгрегација за доктрину вере, објавила је у понедељак званични одговор на питање да ли католичко свештенство може благосиљати хомосексуалне заједнице. Одговор, садржан у објашњењу на две странице објављеном на седам језика и одобреном од папе Фрање, био је „негативан“.

Декрет је направио разлику између добродошлице у цркву и благослова хомосексуалних људи које је подржао, али не и њихове заједнице.

Ватикан сматра да се с хомосексуалцима може поступати достојанствено и с поштовањем, али да је геј секс „суштински поремећен“. Католичко учење сматра да је брак између мушкарца и жене део Божјег плана и намијењен је стварању новог живота.

Будући да истополне заједницу нису предвиђене да буду део тог плана, црква их не може благословити, наводи се у документу.

„Присуство у таквим односима, које сами по себи треба ценити, не може оправдати те односе и учинити их легитимним објектима црквеног благослова, јер позитивни елементи постоје у контексту заједнице која није наређена Створитељевом план “, наводи се у одговору.

Бог „не благосиља и не може благосиљати грех: Он благосиља грешног човека, тако да он може препознати да је део његовог плана љубави и дозволити да га он промијени“, писало је.

Папа Франциско је одобрио пружање правне заштите хомосексуалним паровима у истополним заједницама, али то се односи на цивилну сферу, а не унутар цркве.

Његови коментари дати су током интервјуа са мексичком телевизијском станицом Телевиса 2019. године, али их је Ватикан пресекао док се прошле године нису појавили у документарцу.

Вијести