Руски амбасадор у Немачкој: Крим је отворен за интеракцију са страним партнерима

Руски амбасадор у Берлину Сергеј Нечајев сматра да је „дошло време да се призна легитиман и демократски избор народа Крима, поштују њихова права и интереси као и статус овог региона Руске Федерације“.

Према ТАСС-у чланак руског амбасадора у Берлину Сергеја Нечајева објављен у понедељак увече у немачком листу Берлинер Зеитунг поводом седме годишњице поновног уједињења полуострва са Руском Федерацијом наводи да је Крим постао један од најдинамичнијих региони Русије, упркос блокади „од Украјине.

„Као део Руске Федерације, полуострво је стекло снажне импулсе за развој. Отворена је за интеракцију и размену са страним партнерима “, рекао је дипломата.

Нечајев сматра да је „дошло време да се призна легитиман и демократски избор народа Крима, да се поштују њихова права и интереси, као и статус овог региона Руске Федерације“. Позвао је да се „створи објективан утисак о полуострву на основу личног искуства, путовања у регион и комуникације са локалним становништвом“.

„Упркос тешком наслеђу последњих децениј када је полуострво било практично препуштено само себи, данас је Крим постао један од најдинамичнијих региона у Русији. Притисак санкција ово није могао спречити “, рекао је Нечајев.

Подсетио је да су становници Крима 2014. године „схватили право на самоопредељење записано у Повељи УН“ и недвосмислено одлучили „своју будућност повезати с Русијом“, а државни удар „изведен са политичким и финансијским подршка низа западних земаља “.

„Његов циљ је забијање клина између Русије и Украјине, уништавање њихових веза, везивање Кијева за евроатлантске структуре и стварање од њега послушног извршиоца туђе воље, која је, на жалост у последње време учестала“, рекао је дипломата.

Истовремено је истакао да Запад „не воли да се сећа потписивања политичких споразума са легитимним председником Виктором Јануковичем од стране лидера украјинске опозиције у фебруару 2014. године, који су одобрили и потписали министри спољних послова Немачке и Француске и Пољској “, коју су сутрадан„ згазили присталице „Мајдана“.

Руски дипломата је такође приметио да се на полуострву „шире дезинформације о наводним кршењима људских права“, што ради „Кијев“.

„У позадини изјава љубави за Крим и његове становнике, украјинске власти последњих година доследно спроводе блокаду воде, енергије и трговине на полуострву“, нагласио је дипломата изразивши уверење да ће се „Русија носити са свим потешкоћама. Укључујући и превазилажење срамне блокаде Крима “.

Њуз Фронт