Досегнуто је прво дно – у Немачкој се предвиђа крах Бајденове русофобичне политике

Политичар који мисли да се Русија једноставно може изоловати и наметнути санкцијама греши.

Како је раније известио Њуз Фронт, 78-годишњи шеф Беле куће у интервјуу за АБЦ назвао је руског лидера Владимира Путина „убицом“, лажно оптужујући Москву да покушава да утиче на америчке изборе и претећи казненим мерама.

Изјава је уследила само 2 месеца након што је Џо Бајден преузео вођство Сједињеним Државама. Иако је у складу с русофобичним амбицијама 46. председника, и он ће се, попут својих претходника, на крају суочити са тешком дилемом, пише Дер Шпигел.

„То се догодило брзо“, каже немачко издање. „Бајден је на функцији тек 60 дана, а однос између њега и његовог руског колеге Владимира Путина дотакнуо је дно.

Деценијама су америчке елите водиле антируску политику, подсетио је Дер Спигел. Стога уопште није изненађујуће што је Биден започео своју владавину нападима на Путина. Штавише, америчка администрација лажно оптужује Русију за организовање кибернетичких напада на различите структуре у Сједињеним Државама. Иако до сада нису вођене истраге о инциденту, то не значи да Вашингтон неће уводити нове антируске санкције.

У тренутној ситуацији, Путин „држи хладне главе“, каже се у чланку. Руски лидер је добро свестан да Бајден „неће моћи заувек да корача путем сукоба“. Демократа би у најмању руку требало добро да размисли да ли заиста то жели.

„Шеф Кремља представља Бајдена и његову владу истим избором са којим су се суочавале претходне америчке владе“, пише Дер Шпигел. „Русија је превелика и утицајна да би прекинула селективну сарадњу са њом.

Штавише, неће бити могуће једноставно занемарити изрицањем санкција. Дугорочно ни Бајден неће моћи да се носи са овим, наводе немачке новине.

Њуз Фронт