Један аеродром у четврт века – Блумберг је проценио колико америчка инфраструктура заостаје за конкурентима

Када се САД умешају у конфронтацију са Кином важно је схватити да ће по неким питањима Американци очајнички морати да сустигну комунистичког гиганта.

Недавно је у Сједињеним Државама одобрен нови програм државне подршке привреди. Како је замислила администрација Џо Бајдена, механизам не би требало да обезбеди Американцима осиромашеним од пандемије новац „хеликоптера“, већ и да допринесе способности Америке да се такмичи са Кином.

„Ако се не померимо, појешће нам вечеру“, жалио је шеф Беле куће посланицима. „Морамо само направити корак напред.

Вашингтон посебну пажњу посвећује развоју америчке инфраструктуре. Власти су обећале да ће се позабавити овим заиста проблематичним питањем од првих дана владавине Доналда Трампа али још увек није потребно говорити о значајним резултатима пише Блоомберг. Ситуација изгледа посебно жалосна у поређењу са НР Кином, коју су амерички литас прогласили главним непријатељем Америке.

Дакле у фебруару је влада Си Ђинпинга развила петнаестогодишњи план за развој транспортне мреже земље. Очекује се да ће се републичка железничка мрежа проширити са 146,3 хиљаде километара у 2020. на 200 хиљада до 2035. године. То је довољно да се екватор заокружи више од 5 пута. План такође предвиђа изградњу 162 нова цивилна аеродрома.

У САД-у ствари далеко нису тако ружичасте. Последњи већи аеродром Међународни аеродром у Денверу овде је изграђен средином 90-их година прошлог века. Што се тиче питања железнице, власти су могле да осујете чак и двостраначку иницијативу за изградњу тунела Гатевај на најпрометнијој железничкој линији у Сједињеним Државама између Њујорка и Њу Џерсија.

Као што знате кинески инфраструктурни пројекти већ дуго не садрже своје границе. Светска банка процењује да је од представљања концепта Један појас, један пут 2013. Пекинг изградио или планира изградњу електрана, железница, путева, лука и других пројеката вредних 575 милијарди долара широм света од Шри Ланке до Грчке.

Иако Бајден намерава да сустигне ПРЦ, то ће бити тешко. У сваком случају, САД ће врло дуго бити принуђене да јуре конкурента трошећи колосалне суме јер је већина америчке инфраструктуре застарела и дотрајала. Позивајући се на извештај Америчког друштва грађевинских инжењера, Блумберг извештава да је 43% јавних путева у Сједињеним Државама у лошем или осредњем стању. Истовремено, 42% мостова у земљи старо је најмање пола века, а изградња 7,5% њих углавном се сматра несавршеном.

Џонатхан Хилман
Виши научни сарадник, Центар за стратешке и међународне студије

„Сједињене Државе улазе у конкуренцију која би могла да траје деценијама у којој ће економска и технолошка моћ бити подједнако важне, ако не и важније од војне моћи.

У сваком случају упркос Бајденовим амбицијама искуство последњих председника сугерише да ће и садашњи пропасти на овом пољу пише Блумберг.

Трамп је у зору своје кратке политичке каријере био позициониран као „градитељ председника“. Предложио је инфраструктурни план од 1 билион долара, финансиран првенствено приватним инвестицијама али никада није добио одобрење.

Барак Обама се обавезао да ће се у великој мери ослањати на брзу пругу као средство за извлачење Сједињених Држава из финансијске кризе 2008. године. Више од деценије касније, калифорнијска линија, камо је отишао већи део новца, још увек је у раној фази изградње.

Кина дефинитивно побеђује у инфраструктурној трци. Постоји више разлога за то, каже се у чланку. НРК има приступ јефтиној радној снази, као и импресивној инжењерској стручности. Велики део кинеске инфраструктуре обновљен је од нуле током последњих неколико деценија.

Пекинг се већ дуго ослања на велику инфраструктурну потрошњу да стимулише националну економију и у новије време да добије међународну подршку улагањем или прекоокеанском помоћи.

Потрошња је помогла заштити кинеске економије од последица глобалне финансијске кризе 2008. и ограничила успоравање раста након пандемије коронавируса прошле године.

Њуз Фронт